X-ray Diffraction Laboratory

Project Description

The Project – X-ray Diffraction Laboratory

The University wished to refurbish an existing building to provide a state of the art facility which was to be used for small-molecule and protein single-crystal X-ray diffractometers as well as being the home to two X-ray powder diffractometers.

 

Structural alterations were successfully undertaken as part of the upgrading of the building.   Internal works included plastering, internal and external decorations, electrical re-wire including specialist equipment for large lab machinery, plumbing and heating, alteration and adaptation of walls, mechanical duct works, suspended ceilings, specialist light fittings, air handling units, Walnut door sets, new floor coverings, and a bespoke reception desk.

 

Project complexities

Creation of bespoke laboratory, working in rooms that have specialist machinery present. The full project was to be completed whilst the site remained live, with lectures and university life continuing as normal around the site. The duration of the project was further reduced , when the works commenced to accommodate a Royal visit from Prince Andrew.

 

Our Solutions

Following the initial programming of the works and further discussions with the project team it was agreed to complete the works in two phases which would allow the Royal visit to take place as planned.

 

Works were carried out both externally and internally to the building, requiring high levels of traffic and pedestrian management. This meant that on-site liaison and communication between our Site Management team and the University’s estates team was therefore of paramount importance as was strict adherence to our health and safety plan.

 

External works included the creation of a large glass curtain wall window designed to allow passers by to view the work that is being carried out within the laboratory.  Other external works included the removal of an external steel sculpture, replacement of the textured rendering and roof repairs.

 

 

The Outcome

The project was completed on time despite the late requirement to split the programme and the need to manage a high volume of variations.

 

The University was very pleased with the project and subsequent projects have been awarded to RDF as a result.

 

Project Details

University of Huddersfield
November 12th, 2014
Education
£0.2M

Project Skills

  • Bespoke Joinery
  • Construction
  • Laboratory
  • M & E
  • Refurbishment
  • Specialist
  • Structural

Sharing

Latest Tweets

When your Client’s Head of Property visits your offices and mentions you in their newsletter #proud #welldonetwitter.com/i/web/status/1…1 month ago
The RDF Team has once again completed a successful store refurbishment for a leading supermarket chain. Works were… twitter.com/i/web/status/1…2 months ago

Newsletter sign up

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.