Weetwood Hall Hotel and conference centre phases 2-5

Project Description

RDF is extremely proud to have been selected to complete the design & build project at Weetwood Hall Hotel and Conference centre.

The works were in-depth and required a large amount of contractor input and design.

The construction works were divided up into five different phases of work so that the hotel could still function throughout the works.

  • Phase 1      Woodlands & Lawnswood breakout
  • Phase 2      Creation of Convive including new extension
  • Phase 3      Woodlands Suite refurbishment
  • Phase 4      Kitchen refurbishment
  • Phase 5      Reception refurbishment

Whilst the works are contemporary in design, all materials that were selected complemented the existing building whilst being respectful to it’s listed building status.

The entrance to the new restaurant is lit by a series of colonnade structures which illuminate the walkway, leading the eye and the customer, into the new build extension.

Two arch structures frame the Mediterranean restaurants entrance, containing the covered terrace seating. This area, with its retractable roof structure, allows for alfresco dining with the safety net of cover should the weather turn.

Internally a linear roof light provides natural daylight deep into the restaurant whilst further roof glazing connects the new extension to the existing building. Convive’s glass frontage peals back fully with sliding bi-folding doors, opening the restaurant up to the terrace area and garden beyond.

The copper fronted, LED back lit, bespoke bar is centre of the stage within the restaurant whilst padded booths line the edges to give diners a private dining experience. Timber, stone and tiles decorate the area tastefully bringing a level of opulence to the room befitting of the setting.

The new restaurant is serviced by a fully furnished, state of the art kitchen which has been fully refurbished with new hygienic wall cladding, flooring and the latest catering equipment.

The hotel’s Woodlands Suite has also been fully refurbished with newly created structural openings to ensure a more efficient service is able to be offered to the hotel’s guests. Decorative moveable walls allow the space to be utilised in many different ways dependent upon the function that the hotel is providing.

The reception area has been modernised with the walls, flooring, lighting and reception desk all being upgraded.

Weetwood Hall is located within 9 acres of beautiful surroundings and woodland where visitors can unwind in the tranquil setting. The oldest part of the stunning listed building, the manor house located at the rear, dates back to circa 1540.

From around the mid16th century, the Foxcroft family owned the Weetwood estate. Daniel Foxcroft rebuilt parts of the building in 1625, a date which is proudly emblazoned above the porch of the original entrance to Weetwood Hall. From 1925 -1927 the Hall was extended with the construction of a large main block. Until this day the extension is still fondly referred to as “1926”.  It was in 1993 when Weetwood Hall was turned into one of the leading hotel and conference centres in the North of England, offering modern and high quality facilities in a site steeped with a fascinating history.

RDF building is proud to have been involved in this next stage of the building’s amazing history.

 

 

 

Project Details

March 17th, 2017
Retail & Leisure

Project Skills

  • bespoke
  • Bespoke Joinery
  • colonade
  • conservation
  • Construction
  • Convive
  • copper bar front
  • d&b
  • design
  • design and build
  • Grade II
  • heritage
  • joinery
  • Kitchen
  • listed building
  • M & E
  • Refurbishment
  • renovation
  • Restaurant
  • Restoration
  • Retractable roof
  • Specialist
  • specialist stonework
  • Structural
  • Weetwood Hall

Sharing

Latest Tweets

We're extremely proud to announce that our #Quality #Management System has been #certified to meet #ISO 9001 – 2015… twitter.com/i/web/status/1…1 week ago
It's almost the end of the year, the perfect time to look back at everything that has happened. It really has been… twitter.com/i/web/status/1…1 month ago

Newsletter sign up

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.